Določanje kislosti s titracijo

Diskusija: V vzorcu rumenega muškata smo izmerili pH 7. Kar pomeni , da smo izmerili nevtralno okolje. Glavnino kislin v grozdju tvorijo šibke organske kisline. Največ je vinske, jabolčne in citronske kisline, v sledovih pa najdemo še številne druge, tudi nekaj neorganskih. V našem eksperimentu smo določali samo celokupne kisline. Vinarji običajno opažajo znižanje skupnih kislin med alkoholnim vrenjem, ker se izloča kalijev hidrogen tartrat – vinski kamen, ki ob prisotnosti nastajajočega alkohola postaja manj topen, nekaj jabolčne kisline pa kvasovke porabijo za dihanje. Manj običajno pa je, da se skupne kisline med alkoholnim vrenjem povečajo, česar pa z našim merjenjem nismo mogli določiti.

TITRACIJA

Titracija je postopek dodajanja ene snovi drugi po kapljicah, ponavadi s pipeto ali kapalko. Gre za kvantitativno volumetrično analizo z dodajanjem določenih količin testne raztopine v raztopino, ki vsebuje snov, ki se določa. Izvaja se tako, da se testni raztopini postopoma dodaja titrant v obliki titrimetrijske raztopine, dokler ves analit ne reagira z njim, kar se zazna z ustreznim barvnim indikatorjem ali merilnim instrumentom. Titrant ima znano koncentracijo in se doda v poznani prostornini in na tem temelji določitev analita.