Merlot

Izvor sorte:

Izvira iz Francije, rojstna sorta sorte je provinca Bordeaux v Franciji. Danes ga gojijo v vseh državah, kjer so za to primerne podnebne razmere. Prvič jo zasledimo v 18. Stoletju. 

vir: https://sl.vomturmhaus.com/grozdni-merlot, 17. 1. 2023

Kje jo sadijo:

Uspeva največ v toplih in suhih krajih, zato v evropskem prostoru velja kot pozna sorta. V Sloveniji ga največ uspeva v primorskem vinorodnem okolišu. 

vir: https://adrianysus.com/sl/wat-is-merlot-een-gids-voor-merlot-wijn/, 17. 1. 2023

Prednosti in slabosti:

Odporen na sušno podnebje.  Vrsta je odporna proti mrazu. Bolezen;  plesen, ni dovzetna. Merlot je srednje odporna sorta proti peronospori in oidiju.  Občutljiva je na prekomerno vlažnost tal in kot posledica začne gniti 

vir: https://sl.agrolib.rs/merlot-grozdje-1565#h3_2, 17. 1. 2023, Colnarič J., Vrabl S., 1975

Občutljivost in bolezni:

Merlot je še eno suho rdeče, bogato z antioksidanti resveratrolom. Predvsem zmerno pitje merlota izboljšuje zdravje črevesja, preprečuje bolezni srca in zmanjšuje tveganje za strjevanje krvi s povečanjem ravni dobrega holesterola HDL. 

vir: https://www.palateclub.com/is-wine-good-for-you/, 17. 1. 2023

Čas zorenja:

Pozna trgatev, ročno obiranje, fermentacija z naravnimi kvasovkami, zorenje v lesenih sodih.  Sodi med pozne vrste, z daljšo vegetacijsko dobo. 

vir: https://www.dobrovino.si/rdece/merlot-turno-2019-movia/#nothing, 17. 1. 2023, Colnarič J., Vrabl S., 1975

Posebnosti in zanimivosti sorte:

Ena najbolj razširjenih sort na svetu. Po videzi je rubinasto rdeče barve. Merlot pa ima vrsto okusov od  zelišč in robid do črnih češenj, sliv in kakava. 

Nemanič J., 1996, https://sl.cubanfoodla.com/everything-you-need-know-about-merlot, 17. 1 2023

Posebnosti in zanimivosti vina:

Merlot je eno najbolj priljubljenih rdečih vin na svetu.  Beseda Merlot v francoščini pomeni “mali kos”. Merlot se nanaša tudi na sorto rdečega grozdja, ki se uporablja za proizvodnjo vina po vsem svetu.  Alkohol v merlotu je odvisen od tega, kje je pridelan, saj podnebje vpliva na zrelost, ki vpliva na stopnjo alkohola. Merlot iz hladnejših regij, kot je Francija, ima pogosto 13–14 % alkohola  vendar se lahko približa 14,5 %, če ga gojijo v toplejšem podnebju, kot so Kalifornija, Čile in Avstralija.  Ime je dobila po kosih, ki so radi kljuvali grozdje oz. Je barva kosa podobna barvi zrelih jagod 

vir: https://sl.cubanfoodla.com/everything-you-need-know-about-merlot, 17. 1. 2023, Nemanič J., 1996

Skladnost s hrano:

Eden od razlogov, zakaj imajo ljudje radi Merlot, je njegova vsestranskost, zahvaljujoč različnim slogom in cenam na trgu. Sadni, lahko pitni merlot se odlično ujema z belim in temnim mesom iz piščanca, purana in svinjine, pa tudi z večernimi testeninami, burgerji in picami. Polnejše, zrele in mesnate jedi, pogosto z večjo vsebnostjo alkohola, lahko prenesejo živila polnejšega okusa, kot sta govedina in jagnjetina, krepke jedi iz fižola in divjačina, kot sta divjačina in bizon. Klasični, slani slogi, kot je desni breg Merlot iz Bordeauxa, se dobro ujemajo s pečenim mesom, raco in gobami. Ključno je uskladiti težo in intenzivnost okusa vina s težo in intenzivnostjo okusa jedi. 

Sklada se s pico, pečenim piščancem, paradižnikovimi in kremnimi omakami 

vir: https://www.winemag.com/2022/11/04/best-mulled-wine/, 17. 1. 2023, https://winefolly.com/grapes/merlot/, 17. 1. 2023