Vino

Vino je alkoholna pijača, ki nastane kot rezultat alkoholnega vrenja grozdnega soka oziroma mošta. Beseda izhaja iz latinskega izraza vinum (sorodno starogrškemu οἶνος), ki se nanaša tako na vino kot na trto.

Proces alkoholnega vrenja, ki poteka v prisotnosti mikroorganizmov (gliv kvasovk), rad steče v vsakršni sladki tekočini. Sladkor se v tem procesu počasi pretvarja v alkohol.

Vino po kakovosti delimo:

  • namizno vino: tako vino obravnavamo kot najmanj kvalitetno. Večinoma ni sortno, pri njej je dovoljeno dodatno sladkanje.
  • kakovostno vino: narejeno je iz grozdja, ki je obrano v polni zrelosti, njegova sladkorna stopnja pa se giblje med 70-85° Oe. Tu je tudi dovoljeno dodatno sladkanje.
  • vrhunsko vino: je vino najvišje kvalitete; grozdje, iz katerega je pridelano, je obrano v polni zrelosti oz. prezrelosti. Se ne dosladkava.
Rank
Država
Proizvodnja
(v tonah)
1 Francija5,329,449
2 Italija5,056,648
3 Španija3,934,140
4 ZDA2,232,000
5 Argentina1,564,000
6 Kitajska1,300,000
7 Avstralija1,274,000
8 Južna Afrika1,157,895
9 Nemčija1,014,700
10 Čile788,551
11 Portugalska576,500
Tabela: proizvodnja vina po državah (pridobljeno: 25.04.2023; vir:https://sl.wikipedia.org/wiki/Vino)