Pleveli v vinski trti se večinoma zatirajo le v vrsti. Zatiramo jih s totalnim herbicidom, raba teh je dovoljena le do 25 % neto površine vinograda. Skoraj bi lahko trdili, da nas trenutno vsaj delno rešuje raba herbicidov v vrsti oziroma na zunanjem robu terasne ploskve. Tu namreč koreninje trte sorazmerno najmočneje preprede razpoložljivi prostor. Na notranjem delu terasne ploskve skoraj ne najdemo koreninje trte, saj se zaradi tvorbe plazine, velike vlažnosti tal in nenehnih poškodb (povzroči jih rotapsa) korenine ne morejo razviti po vsem razpoložljivem prostoru. Trave in druge rastline, neodporne proti herbicidom, izginjajo in tako se razvijejo tako imenovani žilavi pleveli (trajnice, robida, kopriva). Slabo zavarovana površina tal se ob dežju zablati in z vodo odteka (erozija), brežine se rušijo, mraz dviguje obstoječi travnati pokrov, trdnost tal se počasi, a stalno zmanjšuje. Ti znaki zahtevajo da nekaj ukrenemo.
Škropljenje vinske trte
Potrebno je ujeti pravi čas za škropljenje, ki bo bistveno zmanjšalo težave z škodljivci in boleznimi v naših vinogradih. Škropljenje z bakrovim sredstvom je dobro izvesti po rezi, ker tako razkužimo rane. Prav tako je dobro z bakrovim sredstvom razkužiti vse orodje (žaga, škarje), da ne prenašamo morebitnih bolezni z rastline na rastlino.
Mulčenje
Material, ki ga med procesom mulčenja zmulčimo, ostane na tleh, kjer služi kot naravno gnojilo za prst, v kateri rastejo rastline. Poleg tega zmulčene stvari v prvi fazi odlično pripomorejo k temu, da tla dobro zadržujejo vlago in tako ustvarjajo pozitivne razmere za rast rastlin tudi v nekoliko bolj suhih obdobjih. Ob tem pa s tem, ko smo tla prekrili z zmulčanim rastjem preprečimo rast plevela in kasneje, ko le ta razpade, poveča količino hranil v tleh. Zastirka ohranja vlažna tla dlje od golih, preprečuje erozijo tal in ublaži posledice dežnih kapelj, zavira rast plevela, obogati tla s hranili. Mulčenje prav tako pomaga, da se znebimo pokošene trave in odpadlega listja, ki bi v nasprotnem primeru kazila pogled na domače dvorišče. Mulčenje pomeni, da nož v kosišču pokošeno trato in listje vrže pod vrh kosišča od koder ta potem ponovno pade na nož še drugič, nož pa nato ta material seseklja.
Pravi čas škropljenja. Full report. 2021. Gaia klub in revija. Pravi čas za rez in prvo škropljenje sadnega drevja in jagodičevja – Klub Gaia (2023-02-07)
Mulčenje. Full report. 2021. TISA, d. o. o. podjetje za opravljanje gozdarskih storitev. Mulčenje – Tisa d.o.o. (2023-02-07)